Depression

Ved depression føles det meste trist, tungt og farveløst, og det er svært at føle glæde ved dét, der normalt er glædeligt og rart.

Ting der ellers er interessante og som man plejer at have lyst til, virker enten ligegyldigt eller uoverkommelige, og evnen til at tage initiativ og holde sig engageret i arbejde og aktiviteter kan være næsten helt væk.

Det kan være svært at falde i søvn, opvågninger kan forstyrre nattesøvnen, eller man vågner alt for tidligt om morgenen.

Appetitten kan være påvirket så man enten slet ikke har lyst til mad, eller spiser for meget og alt for usundt. Typisk daler lysten til sex eller forsvinder helt.

Ved depression bliver tankerne præget af negativt og selvdestruktiv indhold, og f.eks. kan man tænke, man altid f.eks. har været en dårlig mor eller et dårligt menneske, og at ens børn eller omgivelser nok har taget skade.

Sådanne tanker er pinefulde og man lader sig ikke  korrigere af, at andre fortæller, at man er god nok.

Negative tanker om en selv har en tendens til at gå ud over lysten til at være sammen med andre, så man trækker sig fra social kontakt.


Det er ikke ualmindeligt at depressionen ledsages af forskellige former og grader af angst, og selvmordstanker kan forekomme.

Depression klassificeres i forskellige grader (let, moderat og svær) alt efter hvor mange symptomer der er tilstede.

Man taler om klinisk, behandlingskrævende depression hvis tilstanden har varet mere to uger.

Det er nødvendigt at tale med enten en læge eller en psykolog for at stille en diagnose.

Der findes forskellige former for depressionsygdom, herunder depressiv enkeltepisode, hvis man ikke før har været deprimeret, og tilbagevendende eller periodisk depression, hvis der tidligere har været en periode med depression.

Psykologisk behandling for depression vil fokusere på, hvad du tænker om dig selv og hvilke grundlæggende værdier og antagelser der muligvis ligger bag de krav og forventninger du har.

Selvkritik virker nedbrydende, som hvis du igen og igen bliver overfuset, skældt ud eller fordømt af andre. Terapien vil være rette mod at stoppe en sådan selvkritisk strøm og begynde at se mere nuanceret på sig selv.

Mange oplever, at det næsten er umuligt at føle noget, som om følelseslivet er nærmest lammet.

I terapi vil du få hjælp til at komme i kontakt med dine følelser.